Национален форум "Библиотеките днес: умения за 21 век"

Национален форум "Библиотеките днес: умения за 21 век"

event iconСъбитие: хибридно, на живо

time iconКога: 24 и 25 ноември 2020 г. от 11:00 до 18:00 ч. UTC+02

translation iconЕзик: български

host iconДомакини: Фондация Глобални библиотеки - България

location iconМясто на провеждане: Литературен клуб „Перото”

share icon1Място на излъчване: fb-страницата на Фондация Глобални библиотеки и YouTube

Националният форум „Библиотеките днес” през  2020 г. e под надслов „Библиотеките: Умения за 21 век”.

Обществените библиотеки играят все по-важна роля в информационната епоха и са ключови за равния достъп до информация и електронни услуги, култура и образование и учене през целия живот за всички граждани.

Поради променените условия на работа, свързани с COVID пандемията, тази година Форумът да протече като смесено събитие с до 20 души на място в национален литературен клуб „Перото” и онлайн видео излъчване към мрежата от над 1000 библиотеки в страната чрез YouTube и Face book каналите на фондацията.

По време на Форума ще бъде представен докладът на ЕБЛИДА за това как библиотеките в Европа се справят с COVID предизвикателството, какви мерки са предприети в нашата страна на национално и местно ниво, свързани със сигурността на служителите и потребители, така че минимално да пострада осигуряването на свободен и равен достъп до информация, знание и култура за гражданите.

Темата за предлагането на електрони и аудио книги не само за покупка, но и за заемане чрез библиотеките става все по-актуална, а по време на карантината ясно пролича, че предлагането на тези услуги изостават значително в нашата страна. Тези въпроси са коментирани под различни форми през годините. По време на форума ще се стартира  процеса на дискусия по темата, ще се изслушват мнения от различните заинтересовани страни, ще се споделят и различни решения от Европа и Северна Америка.

Други  теми, които ще бъдат засегнати са свързани с дигитализацията, достъпът до е-ресурси, е-обучение за библиотекари и граждани, в контекста на новите умения, необходими на всеки за работа през 21. век.